Ниските дози химиотерапия са по-ефикасни
Ниските дози химиотерапия са по-ефикасни / Sofia Photo Agency, архив

Ниските дози химиотерапия са по-ефикасни за потискане развитието на ракови образувания, като същевременно намаляват страничните ефекти и резистентността към лекарства, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП.

Изследването е извършено с мишки. Учените прибегнали до генно инженерство, за да може гризачите да бъдат засегнати от рак на гърдата.

Кой витамин може да унищожи неуязвимите ракови клетки?

"Методът удължава живота, без да се разраства раковото образувание на гърдата", заяви ръководителят на изследването Педро Енрикес-Навас от онкологичния център и изследователски институт "Лий Мофит" в Тампа, Флорида.

Учените поясниха, че прилаганата понастоящем химиотерапия рядко унищожава цялото раково образувание. Незасегнати от нея остават някои ракови клетки, които стават резистентни към лечението и могат да предизвикат поява на още по-агресивни метастази.

Новият метод позволява да се използват ниски дози химиотерапия, които спират развитието на тумора. Същевременно се съхраняват малък брой клетки, които остават чувствителни към лечението, а увеличаването на броя на резистентните клетки е блокирано.

Източник: БТА